Kisah TOMATO

Salam semua pembaca Halaqah Borneo...


Maaf lama tak post, still busy dengan urusan masing.... Moga dapat diselesaikan dengan segera..

Rasa terpanggil nak share satu video pendek hasil karya adik2 ikhwah kita di beijing China..
Cerita mengenai ukhuwah dan saling memaafkan... kisah ini memang selalu berlaku kepada kita secara sedar atau tidak, yang penting saling memaafkan dan bersegeralah ke arah kebaikan..

Petikan dari Ayat AlQuran:

[133]
Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa;

[134]
Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik;

[135]
Dan juga orang-orang yang apabila melakukan perbuatan keji, atau menganiaya diri sendiri, mereka segera ingat kepada Allah lalu memohon ampun akan dosa mereka - dan sememangnya tidak ada yang mengampunkan dosa-dosa melainkan Allah -, dan mereka juga tidak meneruskan perbuatan keji yang mereka telah lakukan itu, sedang mereka mengetahui (akan salahnya dan akibatnya).

[136]
Orang-orang yang demikian sifatnya, balasannya ialah keampunan dari Tuhan mereka, dan Syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya; dan yang demikian itulah sebaik-baik balasan (bagi) orang-orang yang beramal.

Ali-Imran:3:133-136Kisah TOMATO
Kekadang ana rasa video ni kene je dgn pengalaman tarbiyyah ana dulu2.. Rindu saat itu masa kita sama2 mula menggerakkan dakwah di bumi kenyalang ini... Rindu pada kasih sayang kita kerana Allah bersama2 ikhwah awwalun.... Antum sangat ana sayangi kerana Allah..

Moga kita semua tsabat di Jalan Tarbiyyah Ini..
Kita terus istiqamah dan istimrar menuju Redha Allah.... seperti Motto yang kita selalu nasyidkan... "Ukhuwwah Teras Kegemilangan"

mengalir air mataku, walaupun dah lebih 3 kali tgk video ni..huhu....

"Ukhuwwah Teras Kegemilangan"
Azrin Al Fateh
Serdang, Selangor

Leave a Reply

Salam semua.. Silakan memberi komen anda di HALAQAH BORNEO (HB).. Kami ucapkan Jazakumullah atas segala komen anda.. Moga ada manfaat bersama.. Sentiasa menuju Ridha illahi dalam setiap amal kita..